حمید حسین‌نژاد؛ قربانی سناریوی امنیتی!

حمید حسین‌نژاد؛ قربانی سناریوی امنیتی!

حمید حسین‌نژاد حیدرانلو، شهروند کُرد اهل روستای سگریک از توابع چالدران، در ۲۴ فروردین ۱۴۰۲ توسط نیروهای مرزبانی جمهوری اسلامی ایران در منطقه مرزی چالدران بازداشت شد. او پس از گذراندن نزدیک به یک سال در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه، به اتهام «بغی» و عضویت در حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، به اعدام محکوم گردید. پرونده او طی دو سال گذشته توجه سازمان‌های حقوق بشری و نهادهای بین‌المللی را به خود جلب کرده و موجی از اعتراضات داخلی و خارجی را به همراه داشته است.

علت بازداشت: حمید حسین‌نژاد

مقامات ایران حمید حسین‌نژاد به “بغی” متهم کردند، به معنی شورش مسلحانه علیه نظام، از طریق پیوستن به حزب کارگران کردستان “پ‌ک‌ک” به طور فرضی و شرکت در درگیری مسلحانه‌ای که منجر به کشته شدن ٨ نفر از نیروهای مرزبانی ایران در نزدیکی چالدران شد. همچنین وزارت اطلاعات به “انگیزه انتقامی” استناد کرد و ادعا نمود که حمید به دلیل قتل برادر همسرش مصطفی نوری توسط نیروهای مرزبانی در سال ۲۰۱۵‍ در حین کسب روزی، به مسلحان پیوسته است.اما حمید تمامی اتهامات را رد کرد و در تمام مراحل تحقیقات و محاکمه تأکید کرد که در زمان وقوع حادثه در ترکیه همراه با خانواده‌اش بوده و مدارک سفر خود را ارائه داد. با این حال، دادگاه به این مدارک توجهی نکرد.

اتهامات، رنج‌ها و حکم اعدام محتمل

١٣ آوریل ٢٠٢٣ : حمید حسین‌نژاد در مرز ایران و ترکیه همراه با چند شهروند افغان بازداشت شد. علی‌رغم صدور قرار وثیقه، وزارت اطلاعات با آن مخالفت کرده و او را به بازداشتگاه اداره اطلاعات در ارومیه منتقل کرد.

آگوست ۲۰۲۴: با وجود ارائه مدارک اثبات حضور حمید در ترکیه در زمان درگیری، دادگاه به این مدارک توجه نکرد و حکم اعدام در جلسه‌ای سریع و غیرعلنی صادر شد.

آوریل ٢٠٢۵ : سازمان‌های حقوق بشری از جمله شبکه حقوق بشر کردستان و عفو بین‌الملل خواستار توقف حکم اعدام شدند. وکیل او نیز درخواست تجدیدنظر در دیوان عالی کشور را ارائه کرد.

خانواده حمید تنها ۱۰ دقیقه ملاقات نهایی با او داشتند، در حالی که او تأکید کرد که حکم اعدام در بامداد روز ۲۹ فروردین اجرا خواهد شد.

نتیجه‌گیری

وکیل حمید حسین‌نژاد، عثمان مزین، درخواست تجدیدنظر در دیوان عالی کشور را ارائه کرد. سازمان‌هایی مانند شبکه حقوق بشر کردستان و عفو بین‌الملل این حکم را “ناعادلانه” توصیف کرده و خواستار توقف فوری اجرای آن شدند و از نقض‌های جدی حقوق محاکمه عادلانه هشدار دادند.

Related posts

آزادی امیر شیبانی‌زاوه با پابند الکترونیکی؛ آیا این تغییر در سیاست‌های ايران است ؟

مرگ مرموز یک دانشجوی یمنی؛ جلال چه رازی را با خود به صنعا برد؟

ایران؛ رکورددار جهانی اعدام‌ها در سال ۲۰۲۴: بررسی علل و پیامدهای آن